Een schitterende foto van de Petruskerk in het landschap van Woldendorp vanuit de lucht.
Foto: ©Jur Kuipers, 2022.
Klik op een foto voor een vergroting (wordt in een nieuw venster/tabblad geopend). Klik vervolgens nogmaals op de afbeelding voor een nog grotere en mooiere afbeelding!
Je kunt het venster met de bovenstaande foto weer sluiten door op het kruisje rechtsboven in het venster te klikken.
Algemeen
Gelegen op een kwelderwal is Woldendorp in de vroege middeleeuwen als wierdedorp ontstaan. De wierde kent een radiale structuur (zie foto links).
Bij de gevechten van eind 1945 rond de ‘Delfzijl pocket’ wordt het dorp grotendeels verwoest. Na de oorlog wordt het dorp herbouwd en uitgebreid langs de uitvalswegen.
De Petruskerk (A.E. Gorterweg 11) is gelegen aan de westzijde van het dorp en gebouwd op een afzonderlijke wierde.
|
Gewelfschilderingen. In het midden: Maiestas Domini. Foto: ©Jur Kuipers, 2022. |
|
Gewelfschilderingen. Foto: ©Jur Kuipers, 2022. |
|
Gewelfschilderingen. Kampvechters. Foto: ©Jur Kuipers, 2022. |
|
Gewelfschilderingen. Foto: ©Jur Kuipers. 2022. |
|
Gewelfschilderingen. In het midden: Maria met kind.
Foto: ©Jur Kuipers. 2022. |
|
Gevelsteen boven de huidige ingang. 'Verwoest 1945 gerestaureerd 1949', Foto: ©Jur Kuipers, 2022. |
|
Aan de buitenkant liggen nog diverse kloostermoppen.
Foto: ©Jur Kuipers, oktober 2022. |
|
Een dichtgemetselde ingang. Foto: ©Jur Kuipers, oktober 2022. |
|
Interieur met orgel. Foto: ©Jur Kuipers, oktober 2022. |
|
Interieur van de kerk. Foto: ©Jur Kuipers, oktober 2022. |
|
De windvaan (haan op de dakruiter).
Foto: ©Jur Kuipers, oktober 2022. |
|
De verwoesting na de Tweede Wereldoorlog.
Het is een wonder dat de kerk nog in de tegenwoordige tijd
hersteld kon worden. Bron: Beeldbank Groningen. |
|
Aardbevingsschade
|
Exterieur
Bouwjaar 1250-1275. In 1855 aanbouw met dakruiter. In 1945 verwoesting en in 1955-1959 restauratie onder architectuur van A.R. Wittop & Koning en R. Offringa.
De kerk is een rijksmonument (nr. 35008).
Mechanisch torenuurwerk Van Bergen, Heiligerlee, 1948.
De (nu) hervormde kerk, oorspronkelijk gewijd aan St. Petrus, is een eenbeukige kerk met recht gesloten koor en lage geveltoren. In september 1924 heeft de PKN de kerk verkocht voor € 10.000 aan een investeerder uit Amsterdam.
Het huidige gebouw is het schip van een romano-gotische kruiskerk uit het derde kwart van de 13e eeuw.
De muur wordt geleed door enkele hoge nissen met gedrukte spitsbogen, waarin smalle rondboogvensters zijn opgenomen.
Het koor en het transept van de kerk zijn al voor 1700 gesloopt. In 1855 krijgt de kerk aan de westzijde een aanbouw met dakruiter.
In april 1945 wordt de kerk door oorlogshandelingen zwaar beschadigd.
In 1949 wordt de kerk gerestaureerd naar plannen van A.R. Wittop Koning en R. Offringa. Daarbij zijn de huidige geveltoren en de apsis-vormige uitbouw voor de preekstoel aan de oostzijde ontstaan.
Het orgel is in 1952 door Mense Ruiter gebouwd.
Interieur
Het interieur wordt overdekt door twee meloenvormige koepelgewelven met acht ribben.
Op deze gewelven zijn bij de restauratie grondtekeningen van schilderingen tevoorschijn gekomen. Het is een wonder dat deze tekeningen na de enorme verwoesting in 1945 bij de restauratie terug zijn gevonden.
Op het westelijke gewelf uit omstreeks 1350, op het oostelijke uit omstreeks 1450.
De acht ribben van het koepelvormige gewelf van de oosttravee komen bij de sluitring samen. Ze zijn voorzien van een krans van schijfvormige knopen. Ribben, schijfvormige knopen en sluitring zijn gedecoreerd met rood-witte geometrische patronen. De gewelfvelden van de oosttravee tonen schilderingen uit de tweede helft van de 15e eeuw.
De kerk bestaat nog slechts uit het schip van een 13e eeuwse kruiskerk; het schip is overwelfd met koepelgewelven waarop schilderingen geconserveerd zijn van Maiestas Domini, kampvechters, een vechtscène, Catharina van Alexandrié, Sebastiaan, Maria met Kind, Margaretha en o.m. een ongeïdentificeerde heilige. Het betreft een tekening aan de noordzijde van het westelijk gewelfveld van de oosttravee: deze bebaarde heilige is in mantel weergegeven. Het attribuut in zijn rechterhand biedt helaas geen nadere aanknopingspunten voor zijn identificatie. Evenals de andere afbeeldingen op de oosttravee zal ook deze voorstelling dateren uit de tweede helft van de 15e eeuw.
Maiestas Domini-voorstelling
Binnen de sluitring van het westelijke schipgewelf bevindt zich een Maiestas Domini-, ofwel een Tronende Christusvoorstelling. De schildering dateert uit ca. 1350. Christus is afgebeeld met kruisnimbus en baard gezeten op een troon. Hij is omgeven door een mandorla. Met zijn linkerhand maakt hij het zegenende gebaar en in zijn rechterhand houdt hij het boek. Hij wordt omringd door de gevleugelde evangelisten-symbolen: engel, leeuw, stier en adelaar, als representaties van de vier evangelisten, resp. Mattheüs, Marcus, Lucas en Johannes. Het bijzondere aan deze voorstelling is dat links en rechts verwisseld zijn.
Normaliter maakt Christus het zegenende gebaar met zijn rechter- en heeft hij het boek in zijn linkerhand. Deskundigen houden het erop dat de maker zijn voorbeeld spiegelbeeldig heeft gehanteerd. De Maiestas Domini-voorstelling gaat terug op het visioen zoals dat in Openbaringen 4 door Johannes is beschreven. De Almachtige op de troon omringd door vierentwintig oudsten en de vier gevleugelde dieren: mens of engel, leeuw, stier en arend. Laatste zijn de symbolen voor de vier evangelisten. Oorspronkelijk komen zij voor in het roepingsvisioen van Ezechiël, zie: Ezechiël 1:4-10.3 De Tronende Christusvoor-stelling komt behalve in Woldendorp ook in de kerken van Bierum en Wirdum voor.
De grondtekeningen op het
westelijke gewelf dateren uit omstreeks 1350, die op het oostelijke gewelf uit omstreeks 1450.
Opvallend in het interieur is de wijze waarop door middel van zuilen de nissen rond de vensters worden ondersteund.
Vóór de toren liggen diverse zerken, waarvan de oudste uit 1625. Ook in de kerk kunnen we diverse oude zerken bewonderen.
Algemeen
Tot 1990 vormt Woldendorp samen met Wagenborgen, Termunten, Termunterzijl en Borgsweer de gemeente Termunten.
Het gemeentehuis van deze gemeente staat dan in Woldendorp. In het voormalige gemeentehuis wordt later het Hotel Wilhelmina gevestigd.
Woldendorp komt aan het eind van de Tweede Wereldoorlog onder vuur te liggen.
Canadezen en Poolse troepen proberen dan te voorkomen dat Duitse militairen via de Punt van Reide naar Duitsland vluchten. Tientallen doden en meer dan dan honderd vernielde huizen vormen de oorlogsschade:
de monumentale kerk raakt daarbij zwaar beschadigd.
Orgel in 1894
'Ook Woldendorp heeft zijne kerkelijke quaestie. Heeren kerkvoogden der Herv. Gem. aldaar, besloten voor eenigen tijd een nieuw orgel in het kerkgebouw te plaatsen en de gelden daarvoor te vinden uit den verkoop van twee tot de kerkelijke goederen behoorende eigendommen. Het college van toezicht heeft echter zijne goedkeuring daaraan onthouden en bij den kerkeraad bestaat thans het voornemen om de voogdijschap aan genoemd college op te zeggen, waartoe eerstdaags eene vergadering zal worden belegd'.(Bron: Rotterdamsch Nieuwsblad, 17 November 1894.)
Meubilair en vloer
Het midden 17e eeuwse kerkmeubilair is tijdens de zware beschietingen van Woldendorp aan het eind van de Tweede Wereldoorlog verloren gegaan. De huidige kansel met klankbord, de avondmaalstafel en het bankenmeubilair dateren uit de tijd van de restauratie in 1945-1949.
De kerkvloer is belegd met fraaie geglazuurde plavuizen in verschillende kleuren.
Grijze Monnikenklooster
Vanuit Woldendorp lopen we door de buurtschap Baamsum richting Borgsweer, onder Termunten.
Het hoge geboomte rond de boerderij aan de Kloosterlaan is ooit aangeplant op de gedempte grachten van een klooster dat tijdens de 80-jarige oorlog is verwoest. In 1258 wordt hier een klooster gesticht. De plattegrond van dit klooster kenmerkt zich door een duidelijke trapeziumvorm. Met enige moeite is deze vorm nog van de weg af te herkennen. Het klooster behoort tot de Cisterciënzer orde. Er wonen en werken 'schiere', of te wel in het grijs geklede monniken. Vandaar de naam van de boerderij 'Grijzemonnikenklooster'. De priesters preken niet in de kerk van Termunten of Woldendorp en hebben weinig contact met de buitenwereld gehad. Het klooster heeft bij Baamsum bij de wierde met de naam Lesterhuis gestaa.
Klok
SANCTUS ANTONIUS BIN ICK GHEHETEN. TO WOLDENDORP ANNO DNI MCCCCLXXIX HER LUPPO KERKHER. UBBO JOCKO, HAYO PETER KERKVOGHEDE WEREN. HERMAN ME GOET.
N.B. Sedert 1866 niet meer aanwezig. GDW, blz. 139, nr. [494].
Gedenksteen
ANNO MDCCLXV IS DEZE PASTORY GEBOUT ALS GEORGIUS HYL PASTOR, DE HEER HENRICH WYCHGEL EN DE E. EDO PIETERS KERKVOOGDEN WAAREN.
GDW, blz. 777, nr. [4288].
Preekstoel
'Het opschrift achter den predikstoel te Woldendorp getuigt, dat ambtman Ailko Huninga daar kerkvoogd was.'
N.B. Niet meer aanwezig. Vermeld: Lambertus van Bolhuis. Tweetal van plegtige redevoeringen. Groningen 1778. Blz. 78. Ailco Huninga, beëdigd in kerk Termunten 25 maart 1623, overleden 16 september 1641. Zie: RAG, Regeringsboek. Ook: GDW, nr. 4296. GDW, blz. 777, nr. [4289].
DEZE PREDIKSTOEL IS VERPLAATST VAN DE ZUIDKANT IN 'T OOSTEINDE DEZER KERK IN DEN JARE 1806, TOEN G. ALBRINCH PREDIKANT, ROELF PIETERS EN HAYO EPKENS KERKVOOGDEN WAREN.
N.B. Tekst op achterschot, sedert 1945 niet meer aanwezig. Preekstoel afgebeeld: MON, plaat LXVIII, nr. 1. GDW, blz. 777, nr. [4290].
Aardbevingsschade
Ook de kerk van Woldendorp is niet ontsnapt aan aardbevingsschade. Thans is de schade volledig hersteld.
(Foto: Aikep, Wikipedia, 15 mei 2011. Licentie: Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationaal -licentie.)
Avondmaalsbeker
GEURGIUS HYL, PASTOOR. HINDRIK ELTJES ALS OLDERLINGH, WOBBE FREERKS ALS OLDERLINGH. JANNES CORNELLIS ALS DIAKEN.
778 N.B. Georgius Hijl, predikant Woldendorp 15 mei 1735, aldaar overleden 3 september 1770. Zie: NGP, blz. 99. GDW, blz. 777, nr. [4291].
Dronefoto: Jur Kuipers, oktober 2022.
Grafzerken
Afb. boven: De grafzerk links bij de toegangsdeur van de kerk is van Etke (Etta, Ettien) Engelkens van Friescheloo. Zij is de echtgenoot van Jonker Eppo (Eppe) Huninga van Oostwold en de moeder van Doedo, Aylcko, prof. dr. Johannes, Auke Aurelia, Tiddo, Bonno, Sebo en Wya. Foto: ©Jur Kuipers, 2022.
[4292] |
(afb. hierboven)
A° 1625, DEN 12 SEPTEMB., STARF VROU ETKE ENGELKEN VAN FRIESCHELOO, HUISVROU VAN EPPE HUNINGA, VERWACHTEND EEN SALIGE OPSTANDING IN CHRISTO.
Kwartieren met helmtekens: I Engelkens. II Bunninga; III Prenger. IV Poptada. |
GDW, blz. 778, nr. [4292]. |
|
Bij Etke Engelkens
Zij is de echtgenoot van Jonker Eppo (Eppe) Huninga van Oostwold en de moeder van Doedo, Aylcko, prof. dr. Johannes, Auke Aurelia, Tiddo, Bonno, Sebo en Wya.
[4293] |
ANNO 1628, DEN 9 MAY, IS IN DEN HEREN GERUST DE ERBAR ENDE DOEGETSAME LUITIEN TIARCKS, OLT OMTRENT 81 JAR, VERWACHTENDE EEN FROLIKE UPERSTANDINGE DORCH CHRISTUM.
Wapens: Rechts: Gedeeld: I een halve adelaar; II drie klaverbladen, 1 en 2. Links: Gedeeld: I een halve adelaar; II huismerk nr. 572. |
SO EN IS DAN NU GEEN VERDOEMENISSE DENGEENEN DIE IN CHRISTO JESU ZIN. ROME. 1:8. SALICH SYN DE DOODEN, DIE IN DEN HEERE STERVEN. APOCALIPSES 14. |
N.B. Signatuur bijbeltekst: Rom. 8:1a. Openb. 14:13. |
GDW, blz. 778, nr. [4293]. |
|
Afb. boven: Zerk van borgheer Eppo Aylckens Huninga van Oostwolt bij de ingang van de kek, geboren ca 1560 te Oostwold en overleden 6 september 1637. Met zijn gezin woont hij op 'het Olde Steenhuis'te Woldendorp. Foto: ©Jur Kuipers, 2022.
[4294] |
ANNO 1637, DEN 6 SEPTEMB., STERF DE EEDELE EERENTF. EPPO HUNINGA VAN OOSTWOLT, VERWACHTENDE EEN SALIGE OPSTANDINGE IN CHRISTO JESU.
Kwartieren:
I Rechts: Huninga; Links: Tiddinga. Helmteken: Huninga.
II Rechts: Engelkens. Links: Prenger. Helmteken: Engelkens.
III Rechts: Bunninga. Links: Gockinga [1]. Helmteken: Bunninga.
IV Rechts: Bunninga. Links: Poptada. Helmteken: Bunninga. |
GDW, blz. 778, nr. [4294]. |
|
Over Eppo Aylckens Huninga
Eppo Aylckens Huninga komt meestal slechts onder patroniem voor. Hij is geetrouwd met Etke Engelens (zie boven). De naam Huninga vinden we bij hem voor het eerst wanneer professor Johan Huninga, zijn zoon, op 23 december 1619 optreedt als volmacht voor zijn ouders Eppo Ailke Huninga en Etjen Engelken. Eppo die ca 43 jaar jonger is dan zijn broer Lupko, komt voor het eerst als Eppe Aylckens voor op 1 oktober 1585, wanneer zijn eis tegen Tyacko Wypkens ten landrechte wordt verwezen.
Hij woont te Woldendorp, waar hij 5 mrt 1596 als kerkvoogd aanzweert. Hij is het ook die daar de borg heeft bewoond, waarvan de plaats is gelocaliseerd, maar waarvan niets is overgebleven.
Met Eltye Johan Coerdts komt hij in 1608 en 1609 als kerkvoogd te Woldendorp voor. Niettemin heeft hij ook relaties met Oostwold, voor welk kerspel hij op 28 november 1601 als volmacht optreedt. Kerkvoogd te Woldendorp is hij op 15 maart 1616, als we hem daar woonachtig vinden op 10 februari 1613 en 1 maart 1617.
In 1620 blijkt Eppo Aylckes Huninga land te bezitten te Midwolderhamrik, op 10 juli 1624 ook te Oostwolderhamrik. Op 23 januari 1630 komt hij voor als Eppo Aeilkens Huninga van Oostwold. De toevoeging van 'Oostwold', ook bij zijn nakomelingen veelvuldig voorkomend, kan niet steunen op de heerlijke rechten te Oostwold. Een dergelijke toevoeging is uniek onder Oldambtster geslachten in de 17e eeuw.
Of Eppo van Woldendorp naar de Huningaborg te Oostwold is verhuisd, is onbekend. Hij en zijn vrouw worden beide wel te Woldendorp begraven. Hun zerken zijn nog steeds te vinden in de toren van de kerk te Woldendorp. Op 21 mei 1603 wordt Eppo Aylckens genoemd als voormond over de kinderen van wijlen Lupko Aylckens, in 1607 Eppo Aylckens te Woldendorp als voormond over "Sybelken onnoesel broeder". Sybelko is -waarschijnlijk de oudste- zoon van voornoemde Lupko. Op 28 april 1604 wordt behandeld een appel van de sententie dd 19 januari 1604 van de drost te Wedde tussen Eppe Aylckens namens zijn vrouw Etke enerzijds en Luppe Geerts en Edzard Jeyens te Bellingwolde en Sypko Boeles te Blijham, voorstanders over Esse, jongste kind van wijlen Menso Johan Engelkens en Anna te andere zijde. Menso woont te Blijham en is op 7 oktober 1601 nog in leven.
Foto boven: Het wapen linksboven op de zeken van Eppo Huninga; linksonder Huninga, rechtsonderTiddinga; helmteken Huninga. Foto: Jur Kuipers, 2022.
[4295] |
1640 STERFT DE EDELE EERENVESTE MANHAFTE JONKER BRAND HUININGA VAN OOSTWOLD, VERWACHTENDE EEN ZALIGE OPSTANDING IN CHRISTUS.
N.B. Niet meer aanwezig. Vermeld: Provinciale Groninger Courant, 27 februari 1875, nr. 49, bijvoegsel. Waarschijnlijk betreft het Bonno Huninga, ritmeester, gesneuveld "bij een rencontre op het eiland Wunsel in Denemarken". Zie: NLW, 1963, k. 107. Bonno is ongetrouwd overleden. |
GDW, blz. 778, nr. [4295]. |
|
Bij Bonno Huninga
(Brand) Bonno is een zoon van Etke Engelkens (ca 1661 - 12 sept. 1625) en Jonker Eppo Aylckens Huninga van Oostwold (ca 1560 - 6 sept. 1637).
[4296] |
A° 1641, DEN 16 SEPTEMB., STERF DE EDELE EERF. WYSE VERSIENIGE HEER AILCO HUNINGA VAN OOSTWOLT, AMBTMAN IN DEN CLEY OLDEN AMBTE, VERWACHTENDE EEN ZAL. OPEERSTANDINGE IN CHRISTO JESU.
Kwartieren:
I Rechts: Huninga; Links: Tiddinga. Helmteken: Huninga.
II Rechts: Engelkens. Links: Prenger. Helmteken: Engelkens.
III Rechts: Bunninga. Links: Gockinga [1]. Helmteken: Bunninga.
IV Rechts: Bunninga. Links: Poptada. Helmteken: Bunninga. |
GDW, blz. 778, nr. [4296]. |
|
Bij Ailco Eppens Huninga
Aylcko Eppens Huninga van Oostwold is circa 1583 geboren en overlijdt op maandag 16 september 1641. Hij is kerkvoogd te Woldendorp, richter te Westerwolde in 1618 en ambtman van het Klei-Oldambt te Termunten van 1623 tot 1641. Hij is getrouwd geweest met Benneke Hilbants, geboren circa 1586 en oveleden tussen 12 augustus 1638 en 1645, 52 jaar oud. Ze is de dochter van Hillebrant Bauckens en Hemme Luwerts Buninga.
[4297] |
... AMBTMAN HUININGA, VERWACHTENDE EEN ZALIGE OPSTANDING ...
N.B. Niet meer aanwezig. Vermeld: Provinciale Groninger Courant, 27 februari 1875, nr. 49, bijvoegsel. Vergelijk: GDW, nr. 4296. 779. |
GDW, blz. 778, nr. [4297]. |
|
Over welke Huninga het hier precies gaat, is onbekend. Schrijver van dit artikel heeft het gemelde niet kunnen vinden in de genoemde krant. Het kan ook zijn dat het niet over een Huninga gaat, omdat het geslacht Huininga ook voorkomt in Groningerland. Echter in stukken wordt Huninga ook wel geschreven als Huininga
Foto boven: Grafzerk buiten de kerk van Ailcko Eppens overleden 1659. Foto: Jur Kuipers, 2022.
[4298] |
(afb. hierboven)
ANNO 165[9], DEN 13 JUNIUS, IS CHRISTELYCK IN DEN HEEREN ONTSLAPEN DIE EERBAERE AEICKO EPPENS, OLT ONGEVER ? JAEREN, VERWACHTENDE EEN VROOLYCKE OPEERSTANDINGE DORCH CHRISTUM.
Wapens: Rechts: Op een terras een tegen een boom klimmend hert, Links: Gedeeld: I een halve adelaar; II drie klaverbladen, onder elkaar. Helmteken: een uitkomend hert. |
N.B.: Laatste cijfer jaartal door beschadiging onleesbaar. Juiste overlijdensjaar luidt echter 1659. Aeicko Eppens overleed tussen 19 maart 1659 en 21 jan. 1660 (Arch. H.J.K., inv.nr. 6324, fol. 191v, resp. 298r; informatie J.G. Boerema). Zie: I. Vellekoop, 'Aeicko Eppens, een Ommelander meier in Woldendorp', Woldwagter (april 2018). |
GDW, blz. 779, nr. [4298], waar als overlijdensjaar 1655 is aangegeven. |
|
Afb. boven: Zerk van Johannes Toxopeus pastor te Oterdum (uit de afgebroken kerk; overleden 3 oktober 1666. Foto: ©Jur Kuipers, 2022.
[-] |
(afb. hierboven)
N.B.: Zerk van Johannes Toxopeus, † 3 oktober 1666, in 2004 vanuit Oterdum naar de kerk te Woldendorp verplaatst. Zie: GDW, nr. 3167A.
GDW, blz. 574, nr. [3167A]. |
|
Afb. boven: Zerk van de weduwe van Johannes Toxopeus, overleden 3 april 1676. Ook deze zerk is afkomstig van de afgebroken kerk te Oterdum. Foto: ©Jur Kuipers, 2022.
[4299] |
(afb. hierboven)
ANNO 1676, DEN 3 APRIL, IS DE DEUGTSAME TAECKTIEN ABELS, WEDUWE VAN SALIGE JOH. TOXOPOEUS, PASTOR TOT OTERDUM, GESTORVEN, OUT ZYNDE 62 JAER, ENDE LYGT ALHYR BEGRAVEN.
Wapen: Een naar rechts gewende wassenaar, vergezeld van een ster. Helmteken: een ster. Bijbeltekst: 1 Cor. 15:22, 23. |
GDW, blz. 779, nr. [4299]. |
|
Afb. boven: Zerk van Anthoniius Havingha, geboren 24 november 1651, overleden 30 mei 1714. Hij is tot predikant bevestigd te Woldendorp op 21 juni 1685. Ze zerk ligt buiten de kerk op het kerkhof. Foto: Jur Kuipers, 2022.
[4300] |
(afb. hierboven)
A° 1714, DEN 30 MAY, CHRISTELICK IN DEN HEERE ONTSLAPEN DEN EERW. WELGEB. AN SEER GODTSAIGEN HEER ANTHONIUS HAVINGHA, GEBOREN DEN 24 NOVEMB. 1651 EN BEVESTIGHT TOT PREDICANT IN WOLDENDORP DEN 21 JUNY 1685, VERWACHTENDE EEN SALIGE OPSTANDINGE IN CHRISTO.
Wapen: Op een terras een omgewende staande opvliegende havik. Helmteken: een staande opvliegende havik. |
GDW, blz. 779, nr. [4300]. |
|
[4301] |
A° 1733, DEN 26 APRIL, IS CHRISTELYK IN DEN HEEREN ENTSLAPEN DE EERWAARDE WELGELEERDE EN GODZALIGE HEER WILHELMUS BECKRINGH, GEBOREN DEN 29 JAN. 1688 EN BEVESTIGHT TOT PREDIKANT IN WOLDENDORP DEN 4 AUG. 1715, VERWACHTENDE EEN SALIGE OPSTANDINGE IN CHRISTO.
Wapen: Op een heuvel een boom voor een bijl, schuinlinks, de snede aan de voet van de boom. |
GDW, blz. 779, nr. [4301]. |
|
[4302] |
HIER RUST HET STERFFELYK DEEL VAN DE EERW. JUFFROUW GEETRUIDA CORN. FOCKENS, HUISVROUW VAN DEN WELEERW. HEER REINT BECKERINGH, GEBOREN DEN 1 NOVEMBER 1741 EN OVERLEDEN DEN 14 OCTOBER 1787.
Wapen: Op een terras twee tegen elkaar klimmende leeuwen. |
GDW, blz. 779, nr. [4302]. |
|
[4303] |
HIER RUST HET STERFFELYK DEEL VAN DEN WELEERW. ZEERGELEERDE HEER REINT BECKERINGH, IN LEVEN PREDIKANDT EERST TOT WIRDUM EN NU LAATST TOT WOLDENDORP, GEBOREN DEN 3 JUNY 1731 EN OVERLEDEN DEN 28 NOVEMBER 1791.
Wapen: Op een terras tussen twee tronken een boom voor een bijl, schuinlinks, de snede aan de voet van de boom. |
GDW, blz. 779, nr. [4303]. |
|
Het wapen van de Stad in de vensters
Tussen 30 juli 1735 en 11 december 1738 worden de kerkvoogden door Burgemeesters en Raad toestemming gegeven om de 'glasen' van de kerk te voorzien van het wapen de de Stad. Het mag duidelijk zijn dat de 'glasen' tegenwoordig niet meer aanwezig zijn (bron: RHC GA, 1605 Stadsbestuur van Groningen (2), 1594-1815). Er staat:
De H. Heeren Borgemeesteren ende Raat autohriseren de kerkvoogden van Woldendorp om de glasen in de kerk van Woldendorp met des stats wapen verzien van nieuws te laten maken mits niet excenderende de somma van 35 gulden.
De kerk op de wierde met het oude kerkhof. Foto: ©Jur Kuipers, oktober 2022.
Aan de kerk is de oorlogsschade nog altijd herkenbaar. Foto: ©Jur Kuipers, 2022.
Interieur van de westzijde van de kerk van Woldendorp. Vervaardiger C.H. Peters, 1890-1920. Verzameling Peters (No. 625 uit de verzameling van C.H. Peters) (uit de verzameling "Oud Nederland" van C.H. Peters). Afgebeeld in Oud Groningen: Stad & Lande / C.H. Peters, p. 170. Bibl.nr. 1769-2707. Bron: RHC GA, Groninger Archieven, Beeldbank Groningen.
Gezicht op de beschadigde kerk bij de bevrijding te Woldendorp, 1945. Uit de collectie Eemsdelta. Bron: RHC GA, Groninger Archieven, Beeldbank Groningen.
Meer lezen over Woldendorp:
De Petruskerk van Woldendorp in de verkoop.
De voormalige Gereformeerde kerk van Woldendorp.
De geschiedenis van Woldendorp.
Zie ook in het menu 'Artikels' en 'Wereldoorlogen' bij Woldendorp
|